Az ültetvények termésbiztonságára a tavaszi fagyok jelentik a legnagyobb veszélyt.
A fagyhatás mértékét sok tényező befolyásolja, a minimális hőmérséklet, a fagy időtartama, a gyümölcsfaj és -fajta, az akklimatizáció mértéke, a fenológiai állapot, az alanyhasználat, a kondíció és a tápanyag-gazdálkodás.
A tavaszi fagyok elleni védekezésre ma már jó néhány megoldás áll rendelkezésre, de tökéletes módszer nincs. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezek a tényezők az alkalmazhatóságukat komolyan befolyásolják, ezért több technológiai elem összehangolt, együttes alkalmazása a legeredményesebb.
Aktív fagyvédelmi eszközöket fagy közben alkalmazunk, ilyenek a füstölés, paraffingyertyás fűtés, fagyvédelmi felső öntözés, fagyvédelmi fix és vontatott gépek, szélgépek stb.
A passzív fagyvédelem megelőző jellegű, mindig a fagyhatás előtt történik, ilyen a fajtaválasztás, okszerű tápanyag-utánpótlás, metszés, talajművelés elkerülése, előzetes öntözés, takarónövények kezelése, talaj- és növénytakarók, törzsfestés, szigetelés stb.
A jól táplált, jó kondícióban lévő gyümölcs- és szőlőültetvények jobban ellenállnak a fagynak és az alacsony hőmérsékletnek, ezért fontos az állomány előző szezonbeli tápelemfeltöltése!
Valójában a teljes tenyészidőszak során tehetünk a tavaszi fagykárok ellen!
A szabályozott tápanyagellátás, a rügydifferenciálódás támogatása, az optimális gyümölcsterhelés, a korlátozott hajtásnövekedés, a fás részek és rügyek beérésének elősegítése egyaránt segíti a virágzáskori fagyok elleni hatékony védekezésünket.
A fagypont alatti hőmérséklet jégkristályok képződését eredményezi a növényekben. A fák úgy védekeznek e folyamat ellen, hogy szénhidrátot és káliumot pumpálnak sejtjeikbe. A magasabb koncentrációjú szénhidrát- és káliumtartalom is csökkenti a sejtnedvek fagyáspontját, fenntartja a sejtek optimális működését.
Megelőző fagyvédelmi technológia (fagyhatás előtt 24–48 órával kipermetezve):
GREIT VG 3–4 liter/ha + FULLMIX 1–2 kg/ha + KINGLIFE 3-5-40 + 3 3–5 kg/ha
Az ajánlott kezelés kiemelkedően jól megvédi a fagytól a virágokat és kisgyümölcsöket, de a hatása nem tart örökké! Ha egymás után több fagyos reggelünk is várható, akkor a kezelést 3-4 naponta, a legmelegebb napszakban célszerű megismételni!
A kálium különösen kedvező kettős hatással is bír, mivel a növény sókoncentrációja mellett szabályozza a sejtmembrán áteresztőképességét, vagyis csökkenti az áthűlt növényi szövetek sejtkiszáradása miatti károsodást. Általában az ilyen jellegű sejtkiszáradás okozza később az egészségesnek tűnő, nem megfagyott gyümölcsök túlzott mértékű hullását!
Fagyhatás utáni regeneráció, azonnali stresszkezelésre: GREIT VG 3–4 liter/ha
Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért fordulj bizalommal kollégáinkhoz!
Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésre!
Kövess bennünket közösségi oldalainkon is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.
Első kézből értesülnél legfrissebb híreinkről és akcióinkról?
Iratkozz fel hírlevelünkre IDE kattintva!