A közeljövőben számos kihívás elé néznek a mezőgazdasági ágazatban szereplők. A „kevesebbel többet termelni” egyre sürgetőbb cél lesz, mivel a világ népessége növekszik, a termőterület csökken, Európában pedig a Green Deal 2030-ra 20%-os műtrágyacsökkentést irányoz elő.
Ezzel párhuzamosan a klímaváltozásnak és az egyre szigorodó szabályozásoknak köszönhetően egyre sürgetőbb feladat a csapadék, illetve a kijuttatott öntözővíz hasznosulásának növelése is. A víz – vagy annak hiánya – alapjaiban határozza meg a termelési lehetőségeinket, ennek kapcsán több kérdés is felmerül.
Erre a kérdésre nem adható konkrét válasz. A növények optimális fejlődéséhez szükséges vízmennyiség számtalan külső tényezőtől függ.
Ezek közé tartozik mindenekelőtt maga a növény, a fejlődési stádiuma, a talajok eltérő fizikai, biológiai, kémiai tulajdonságai és nem utolsósorban a meteorológiai viszonyok. A lombon keresztül a növény vizet párologtat a transzspirációnak nevezett folyamat során, amely megakadályozza a növények túlmelegedését. A meleg hőmérséklet, a szél, a száraz levegő, valamint az extrém UV-sugárzás növeli a transzspiráció mértékét.
A növények a vízigényük messze legnagyobb százalékát a talaj felső rétegeiből nyerik, a mélyre hatoló gyökerek általában csak „életbiztosításnak” tekinthetők.
Az elsődleges ellátási zóna, azaz az a talajréteg, amelyből a növények vízellátásuk 90%-át fedezik, a talaj felső 25-50 cm-es rétegében határozható meg. A forróság, az intenzív légmozgás gyorsan kiszárítja ezt a felső talajréteget, ami növeli az evapotranspiráció mértékét, csökkenti a kijuttatott öntözővíz hasznosulását.
A növények idejekorán, még az első látható tünetek előtt védekező stratégiákat kezdenek alkalmazni magas hőmérséklet vagy intenzív UV-besugárzás esetén. Megváltoznak a sejtszintű anyagcsere-folyamatok, a sztómaszabályozás. A növény ilyenkor az építő folyamatok helyett túlélési üzemmódra vált. Csökken a klorofillszintézis, a fotoszintetikus aktivitás, és a növény korlátozva van a gyökér környezetében lévő víz felvételére is, ami a növényt kikerülve elpárolog a talajból – jelentős meg nem térülő befektetést jelentve a gazdálkodóknak.
A meglévő és gyakorta használt öntözéstechnológiai megoldások mellett (az öntözés időzítése, az öntözési fordulók helyes meghatározása, a fúvókák mérete stb.) lehetőségünk van a növény metabolikájára alapozott, speciális hatású biostimulátor használatára is.
Az olasz Greenhas Group válasza a hatékonyabb víz-, és ezzel párhuzamosan a hatékonyabb tápanyagfelvételre az ERANTHIS speciális biostimulátor.
Az ERANTHIS az EU 2019/1009. rendeletnek megfelelően a szárazságstresszel szembeni tolerancia fokozására kifejlesztett biostimulátor, mely biogazdaságban is alkalmazható.
Barna algákból, élesztőgombákból és válogatott növényi mátrixokból származó biológiailag aktív vegyületek szinergikus hatásának eredményeként:
A nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy az ERANTHIS használatával 15%-kal növeljük a növény vízhasznosítási mutatóját. Ez a 15% kétféle megközelítést tesz lehetővé.
Az ERANTHIS hatásmechanizmusáról, tapasztalatokról VIDEÓ ITT!
Vízhasznosításban verhetetlen
Az ERANTHIS biostimulátort a szárazságstresszel szembeni tolerancia fokozására fejlesztették ki. Elősegíti a legjobb hozam és a legjobb vízfelhasználás elérését – még nehéz termesztési körülmények között is. Tovább a termékhez… >>
Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért fordulj bizalommal kollégáinkhoz!
Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésre!
Kövess bennünket közösségi oldalainkon is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.
Első kézből értesülnél legfrissebb híreinkről és akcióinkról?
Iratkozz fel hírlevelünkre IDE kattintva!