3. Szőlő Bemutató Lakiteleken Seedplus Kft és a BASF Hungária Kft. rendezésében
3. Szőlő Bemutató Lakiteleken Seedplus Kft és a BASF Hungária Kft. rendezésében
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A Seedplus Kft. és a BASF Hungária Kft. idén is megtartotta a növényvédelmi és lombtrágyázási bemutatóját a lakiteleki László Géza szőlőjében. A 3. alkalommal megrendezett bemutatót minden alkalommal több környékbeli szőlőtermelő tiszteli meg jelenlétével és figyelmével. A növényvédelmi tapasztalatok, előrejelzések, illetve az új növényvédőszerek bemutatása után a lombtrágyázás témaköréről beszélgettek.

Hegedűs Richárd a Green Has Group termékfelelőse mutatta be a fürtkocsány bénulás egyre növekvő problémáját. A különböző abiotikus stresszfaktorok (szárazság, páratartalom stb.) mellett a fajta érzékenység is (például: Olaszrizling, Bianca, Aletta, Chasselas, Kékfrankos, Cardinal stb.) hajlamosító tényező. A magnézium és a kalcium (általában) relatív hiánya segíti a fürtkocsány bénulás kialakulását. A probléma akár a termés 10-40%-át is veszélyezteti, sokszor csak a betakarítás során, a kombájn előtt hullanak le a bogyók.

Megoldásként a Magnesiogreen Attivato terméket ajánlotta 2-3 kg/ha dózisban, 3-4 ismétléssel, mely egyedi összetételének és nagy tisztaságú alapanyagainak köszönhetően jól oldható, magas felvételei arány jellemzi. A magnéziumra a szőlő rügyfakadásától egészen az érésig szüksége van, egyenletes mennyiségben, emellett javítja a termés mennyiséget, a cukortartalmat, a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, de a bor minőségre is jelentős, kedvező hatással van.

A következő témakör az elmúlt 2 szezon kísérletének kiértékelése volt. A 2020-as évjárat a csapadékosabb időjárásával, illetve a Seedplus Kft. teljes technológiájával több mint 25% hozam növekedést eredményezett (1 oszlopköz, 6 tőke leszedett átlagai alapján az üzemi kontrollhoz képest) mind a Cabernet Franc, mind a Kékfrankos fajtánál. Az üzemi kontrollban is a Green Has Group aminosav alapú Nutrigreen AD terméke kerül kiszórásra minden évben 3 alkalommal 2 l/ha dózisban.

A második évben (tavaszi fagyok, aszályos nyár után), a Cabernet Franc 10%, a Kékfrankos 18% terméseredmény növekedést mutatott egy fenntartó lombtrágyázási technológiával, melynek alapját a négy aminosavas kezelés mellet az NPK, Ca, Mg, mikroelem tartalmú folyékony készítmények adták (Calfomyth, Borogreen L, Calciogreen PS Plus, Foliacon 22, Magnesiogreen Attivato, Calfon, Hascon M10 AD, Kinglife 3-5-40).

A 2022-ben pedig arra kíváncsiak, hogy az aminosavak és az Ecklonia Maxima barna tengeri alga alapú stimulátorok, mint például a virágzást, terméskötődést támogató Algaren Twin, vagy a termés méret növelésre fejlesztett Expando hogyan teljesítenek. A permetezések megkezdésekor azonban már látszott, hogy a kezelt terület elvált, jobbnak látszott az üzemi kontrollnál.

A lombtrágyázás költsége minden évben pozitív eredménnyel zárult, mivel a terméseredmények annyival magasabbak voltak, hogy megérte a plusz ráfordítást és magasabb hasznot realizáltak. Hosszútávon pedig a lombon keresztüli tápanyag utánpótlás és szervesanyagok használata növeli a növények kondícióját, támogatja a tápelemek felvételét és azok beépülését, emellett segíti a fagytűrést.

 

További információkért látogasson el:

www.seedplus.hu

https://www.facebook.com/seedpluskft

https://www.youtube.com/channel/UCLYQqnVoJsb6kqhw1oJLR5g

Vagy keresse fel területileg illetékes kollégánkat.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.