A hideg időjárás hatása a mezőgazdaságra
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Milyen hatása van a hozamra a hideg időszaknak a mezőgazdasági kultúrákban?

 

Napjaink gazdálkodását jelentős mértékben változtatja meg a változó téli, kora tavaszi időjárás. Mezőgazdasági kultúráinkat stresszek érik, amiket az évszaknak nem megfelelő melegebb vagy hidegebb időszakok okoznak. Ha továbbra is fenntartható, gazdaságos termelést szeretnénk, akkor változtatni kell a növények tápanyag-utánpótlásán és használni kell az innovatív lehetőségeket a stresszfaktorok negatív hatásának mérséklésére.

 

Az elmúlt évek hideg hatásai elmaradtak a sok évi átlagtól, rövidebb ciklusokban jelentkeztek, pedig a termesztett növényeink áttelelésének fontos részét képezi. A magasabb átlaghőmérsékletek miatt később, vagy mérsékelten történik meg a jarovizáció, vagy az áttelelő kultúrák generatív szerveinek kifejlődéséhez (pl. búza, őszi káposztarepce, alma, őszibarack).

 

Az őszi vetésű, áttelelő, illetve a fás szárú kultúrákra jellemző, hogy a nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével megkezdik a tartalékok, például a keményítő felhalmozását a raktározó szervekben.  A kora tavaszi vegetatív induláshoz, a bokrosodáshoz, a rügyfakadáshoz a növényeink őszi állapota, tápanyagokkal való feltöltöttsége alapozza meg a termésbiztonságot, valamint a következő fejlődési ciklusok optimális végbemenetelét. Ilyenkor még a szükséges tápelemek sok esetben korlátozottan állnak rendelkezésre, a hideg, fagyos, esetleg vízzel telített talajokból szinte képtelen a növény tápanyagot felvenni, saját tartalékjait fogja felhasználni.

Ha a talaj melegedni kezd, a növény elsősorban a könnyebben felvehető tápelemekhez tud hozzájutni, amiből antagonizmusok, tovább erősödő hiánytünetek is lehetnek.  A legkönnyebben a kálium, majd a nitrogén és a foszfor elérhetősége javul a hőmérséklet emelkedésével a gyökérzet számára. A tápanyagok felvehetőségéhez pedig a talajban élő mikroflóra aktivitása is szükséges, mely szintén pozitívan változik a gyökérkörnyezet melegedésével.

 

A tápanyaggazdálkodás legnagyobb részét az alaptrágyaként kiadott szerves vagy granulált műtrágya adagok adják, melynek felvehetősége, hasznosulása nagy mértékben függ a talaj fizikai (pl. hőmérséklet, kötöttség), kémiai (pl. pH,) és biológiai (humusz tartalom) állapotától.

Napjainkban egyre fontosabb része a tápanyag utánpótlásnak a tápoldatként vagy permetezések során oldott állapotban kijutatott öntöző- és lombtrágyák, stimulátorok használata. Kiemelt szerepet kapnak a tápanyag-korrekcióban, valamint a stressz megelőzésében és kezelésében.

 

A modern lombtrágyák szélsőséges körülmények között is könnyen felvehetőek, akár szerves komplex képzőkkel rendelkeznek a legmagasabb hasznosulás érdekében. A szerves anyagok (pl. aminosav bázisú, huminsavas, alga kivonatok), mikroorganizmusok (gomba- és baktériumkészítmények), pedig a növényt és a talajt aktiválják.

 

A Seedplus Kft. olasz partnere, a GREEN HAS ITALIA termékfejlesztése folyamatosan arra törekszik, hogy a megváltozott klimatikus viszonyok között is biztonságosan és fenntartható módon tudja biztosítani innovatív termékeit a felhasználói számára.

A szélsőséges körülmények miatt stresszben levő növényeink számára megoldási lehetőséget kínálnak az aminosav bázisú termékeink, a NUTRIGREEN AD és a GREIT VG. Legyen szó abiotikus, időjárással kapcsolatos (pl. fagy, UV, jégverés), agrotechnikai stresszekre való felkészítéséről, kezeléséről, vagy gyorsabb újraindításról, regenerálódásról, esetleg az életfunkciók és az anyagcsere aktiválásáról. A talaj- és növénykondicionálásról a VIT-ORG nevű készítményünk gondoskodik. Talajkezelés esetén aktiválja a mikroflórát, serkenti a tápanyagok felvételét, növeli a szervesanyag-tartalmat, segíti a humuszképződést és csökkenti a talajban fellépő negatív hatásokat, mint például a magas sótartalom.

 

A foszfor az energiatermelő folyamatok alapja (ATP szintézis), mely szükséges a csírázó, gyökeresedő, megújuló, újrainduló növényeink számára. A Green Has Italia fenológia specifikus termékkörében megtalálható MAGIC P STAR magas foszfortartalmának, a benne levő magnézium-, nitrogén-, vas- és cinkkiegészítésnek köszönhetően kiválóan működik starter lombtrágyaként. Segíti a gyökérfejlődést, a vegetatív indulást, már 5 °C-tól hatékonyan működik. Az elmúlt évek szárazabb tavaszi időjárása megnehezítette a talajba juttatott starterműtrágyák felvételét, ezért a kritikus szakaszokban (gyökeresedés, vegetatív újraindulás, tavaszi lehűlések)  ajánljuk a MAGIC P STAR használatát, akár gyomírtással, növényvédelemmel egy menetben.

 

A növény szája a gyökere, ezért azt folyamatosan erősíteni, megújítani szükséges. Speciális gyökereztető stimulátorunkkal gyors fejlődésre, intenzívebb hajszálgyökér-képződésére serkentjük a növényünket. A VIVEMA kiváló környezetet teremt a gyökérzónában a megfelelő fejlődéshez, a nagyobb gyökértömeg eléréséhez. A benne levő mikroelemek elősegítik a növények fejlődését a palántanevelés, ültetés, vegetatív újraindítás időszakában.

 

Gondoljunk a tápanyag-utánpótlásra is okszerű, megelőző jelleggel, tartsuk fenn a növények kondícióját célzott és tervezett kijuttatással a terméseredmények maximalizálásához.

 

Szerző: Hegedűs Richárd

Titulus: környezetgazdálkodási agrármérnök

Beosztás: termékfejlesztő, technológus

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.