Betakarítás előtt: érés, színeződés támogatása korai szüretelésű gyümölcsöknél
Betakarítás előtt: érés, színeződés támogatása korai szüretelésű gyümölcsöknél
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Az idei tavaszi időjárás nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek. A kemény fagyok jelentős károkat okoztak a virágzó állományokban, a májusi hűvös, sokszor fényszegény nappalok a korai szüretelésű gyümölcsök érését pedig egyáltalán nem segítik.

Mostanra pontosan látható a termés mennyisége, a nagy kérdés az, hogy milyen minőség és ár párosul a betakarított áruhoz. A gyümölcsminőség sok, fogyasztói szempontból szubjektív elemből áll össze:

  • külső paraméterek: méret, szín, alak;
  • belső paraméterek: szárazanyag-tartalom, sav-cukor arány, aromaanyagok, húskeménység.

Az évjáratnak és termesztéstechnológiának nagy hatása van ezen paraméterek alakulásában.

A különböző gyümölcsfajok esetében a szüret megkezdése előtt több-kevesebb időnk és lehetőségünk van befolyásolni a gyümölcsminőséget. A javításának leghatékonyabb eszköze a finomra hangolt tápanyagellátás – speciális lombtrágyák és biostimulátorok használatával.

A gyümölcsminőség és a tápanyag-ellátottság szorosan összefügg, az elemek mennyiségén túl azok egymáshoz viszonyított aránya is mérvadó.

A makro-, mezo- és mikroelemeken kívül az aminosavak gyümölcsminőséget befolyásoló szerepe is fontos tényező lehet. Az aminosavak közvetlenül segítik a gyümölcs egyenletes növekedését, a fajtára jellemző alak elérését, csökkentik a deformált gyümölcsök előfordulását. Ugyanakkor kelátképző tulajdonságuk révén sok elemet juttatnak be a növényi szövetekbe. Az aminosavak elősegítik az oldható cukrok szintézisét és felhalmozódását a gyümölcsökben, emellett felgyorsítják a tápanyagfelvételt és az anyagcserét is.

Az érés, színeződés időszakában a lombtrágyázásra kell helyeznünk a fókuszt.

Ettől függetlenül, ha van rá lehetőségünk, egy káliumtúlsúlyos tápoldatozással segíthetjük az asszimilátumok képződését és áramlását a termések irányába.

A HASCON M10 a gyümölcsök legtermészetesebb érését segíti elő

A makroelemek speciális aránya (N:P:K – 0:3:4), a szinergista mikroelemek és a nitrogénnel szembeni antagonista hatás együttesen egy specifikus és egyedi kémiai üzenetet közvetítenek a növényeknek:

fokozza a gyümölcs érési folyamatait és a cukrok felhalmozódását, illetve elősegíti az intenzív szín- és ízanyagok képzését.

Más foszfor- és káliumalapú formulációknak különböző arányai vannak, más információt közvetítenek: (MKP 0:3:2; KNO3 1:0:3,48; K30 0:0:1).

A növény érzi a különbséget, és reagál is rá! Az általánosan elterjedt, „hagyományos” anyagok használata inkább öregíti a gyümölcsöt, ahelyett, hogy érlelné azt.

A HASCON M10 korai betakarítású gyümölcsök (cseresznye, meggy, kajszi) termésére gyakorolt hatása:

– Koraibb és egyöntetűbb érés

– Jobb, egyöntetűbb, fajtára jellemző színeződés

– Cukortartalom növekedése

– A szerves vegyületek szintézisének fokozása (íz- és zamatanyagok)

– Kedvezőbb érzékszervi tulajdonságok kialakítása

– Gyümölcs savtartalmának szabályozása

– Minőségi paraméterek javítása

– Egységesebb, piacképesebb árualapot állítunk elő, így nő a termés kereskedelmi értéke

– Növekszik a gyümölcsök ellenállósága, szállíthatósága és pulton tarthatósága

Alkalmazása a színesedés, érés kezdetétől esedékes. Használata 1-2 alkalommal, 7-10 naponta javasolt lombtrágyaként 3-4 l/ha dózisban.

A HASCON M10 borús, hűvös, fényszegény időjárási körülmények között is igen hatékonyan működik!

A kezelés kiegészíthető a GREIT VG 1-2 l/ha dózisú adagjával. A felfokozott anyagcsere tovább javítja a HASCON M10 hatásfokát.

A gyümölcsérés során természetes módon oxálsav képződik, még akkor is, ha a felhalmozódását más tényezők kedvezőtlenül befolyásolják. Magas koncentrációja mérgező a sejtekre. Az oxálsav kedvezőtlen esetben a sejtfal kalciumával sót képez, csökkentve a szilárdságát, mely a középső lamella bomlását okozza. A gyümölcs veszít a konzisztenciájából, puhább és érzékenyebb lesz. A megfelelő szabad kalciumtartalom a gyümölcsben segít az oxálsavat kalcium-oxalát-sóvá átalakítani, ami így nem veszélyezteti a középső lamella stabilitását.

A szüretig tartó tervszerű kalcium-utánpótlás hozzájárul a gyümölcshús és a gyümölcshéj rugalmasságának kialakításához, ezáltal kevésbé lesz hajlamos a repedésre, szállításkori lécsorgásra, és hosszabb ideig megőrzi eltarthatóságát!

Seedplus kalciumprogram



Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.