Betakarítás előtt: érés, színeződés támogatása korai szüretelésű gyümölcsöknél
Betakarítás előtt: érés, színeződés támogatása korai szüretelésű gyümölcsöknél
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Az idei tavaszi időjárás nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek. A kemény fagyok jelentős károkat okoztak a virágzó állományokban, a májusi hűvös, sokszor fényszegény nappalok a korai szüretelésű gyümölcsök érését pedig egyáltalán nem segítik.

Mostanra pontosan látható a termés mennyisége, a nagy kérdés az, hogy milyen minőség és ár párosul a betakarított áruhoz. A gyümölcsminőség sok, fogyasztói szempontból szubjektív elemből áll össze:

  • külső paraméterek: méret, szín, alak;
  • belső paraméterek: szárazanyag-tartalom, sav-cukor arány, aromaanyagok, húskeménység.

Az évjáratnak és termesztéstechnológiának nagy hatása van ezen paraméterek alakulásában.

A különböző gyümölcsfajok esetében a szüret megkezdése előtt több-kevesebb időnk és lehetőségünk van befolyásolni a gyümölcsminőséget. A javításának leghatékonyabb eszköze a finomra hangolt tápanyagellátás – speciális lombtrágyák és biostimulátorok használatával.

A gyümölcsminőség és a tápanyag-ellátottság szorosan összefügg, az elemek mennyiségén túl azok egymáshoz viszonyított aránya is mérvadó.

A makro-, mezo- és mikroelemeken kívül az aminosavak gyümölcsminőséget befolyásoló szerepe is fontos tényező lehet. Az aminosavak közvetlenül segítik a gyümölcs egyenletes növekedését, a fajtára jellemző alak elérését, csökkentik a deformált gyümölcsök előfordulását. Ugyanakkor kelátképző tulajdonságuk révén sok elemet juttatnak be a növényi szövetekbe. Az aminosavak elősegítik az oldható cukrok szintézisét és felhalmozódását a gyümölcsökben, emellett felgyorsítják a tápanyagfelvételt és az anyagcserét is.

Az érés, színeződés időszakában a lombtrágyázásra kell helyeznünk a fókuszt.

Ettől függetlenül, ha van rá lehetőségünk, egy káliumtúlsúlyos tápoldatozással segíthetjük az asszimilátumok képződését és áramlását a termések irányába.

A HASCON M10 a gyümölcsök legtermészetesebb érését segíti elő

A makroelemek speciális aránya (N:P:K – 0:3:4), a szinergista mikroelemek és a nitrogénnel szembeni antagonista hatás együttesen egy specifikus és egyedi kémiai üzenetet közvetítenek a növényeknek:

fokozza a gyümölcs érési folyamatait és a cukrok felhalmozódását, illetve elősegíti az intenzív szín- és ízanyagok képzését.

Más foszfor- és káliumalapú formulációknak különböző arányai vannak, más információt közvetítenek: (MKP 0:3:2; KNO3 1:0:3,48; K30 0:0:1).

A növény érzi a különbséget, és reagál is rá! Az általánosan elterjedt, „hagyományos” anyagok használata inkább öregíti a gyümölcsöt, ahelyett, hogy érlelné azt.

A HASCON M10 korai betakarítású gyümölcsök (cseresznye, meggy, kajszi) termésére gyakorolt hatása:

– Koraibb és egyöntetűbb érés

– Jobb, egyöntetűbb, fajtára jellemző színeződés

– Cukortartalom növekedése

– A szerves vegyületek szintézisének fokozása (íz- és zamatanyagok)

– Kedvezőbb érzékszervi tulajdonságok kialakítása

– Gyümölcs savtartalmának szabályozása

– Minőségi paraméterek javítása

– Egységesebb, piacképesebb árualapot állítunk elő, így nő a termés kereskedelmi értéke

– Növekszik a gyümölcsök ellenállósága, szállíthatósága és pulton tarthatósága

Alkalmazása a színesedés, érés kezdetétől esedékes. Használata 1-2 alkalommal, 7-10 naponta javasolt lombtrágyaként 3-4 l/ha dózisban.

A HASCON M10 borús, hűvös, fényszegény időjárási körülmények között is igen hatékonyan működik!

A kezelés kiegészíthető a GREIT VG 1-2 l/ha dózisú adagjával. A felfokozott anyagcsere tovább javítja a HASCON M10 hatásfokát.

A gyümölcsérés során természetes módon oxálsav képződik, még akkor is, ha a felhalmozódását más tényezők kedvezőtlenül befolyásolják. Magas koncentrációja mérgező a sejtekre. Az oxálsav kedvezőtlen esetben a sejtfal kalciumával sót képez, csökkentve a szilárdságát, mely a középső lamella bomlását okozza. A gyümölcs veszít a konzisztenciájából, puhább és érzékenyebb lesz. A megfelelő szabad kalciumtartalom a gyümölcsben segít az oxálsavat kalcium-oxalát-sóvá átalakítani, ami így nem veszélyezteti a középső lamella stabilitását.

A szüretig tartó tervszerű kalcium-utánpótlás hozzájárul a gyümölcshús és a gyümölcshéj rugalmasságának kialakításához, ezáltal kevésbé lesz hajlamos a repedésre, szállításkori lécsorgásra, és hosszabb ideig megőrzi eltarthatóságát!

Seedplus kalciumprogram



Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Seedplus Kft.
Adatvédelmi áttekintés

A Seedplus Kft , mint adatkezelő a  természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló  AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE  (a továbbiakban: Rendelet) szerint az alábbi tájékoztatást adja:

Jelen tájékoztató az alábbi oldal adatkezelését mutatja be: www.seedplus.hu

A tájékoztató  módosításai a fenti címen történő közzététellel lépnek hatályba.

Az adatkezelő és elérhetőségei:

Név: Seedplus Kft.
Székhely: 5000-Szolnok, Dobó István u.37.
Cégjegyzékszám: 16-09-012482
Adószám: 22954495-2-16
E-mail: seedplus@seedplus.hu
Telefon: +36 56 589 985

Tudnivaló a sütikről:

Web oldalunk cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek.

A cookie-k kisméretű fájlok, amelyeket az aktuálisan megtekintett weboldal vagy éppen használt alkalmazás a böngészőre vagy a készülékre telepít. Az ennek eredményeként létrejött kapcsolat olyan információkat tartalmazhat, mint például a készülék IP-címe,vagy a használt böngésző típusa. A sütik „passzívak”, azaz nem tartalmaznak futtatható állományokat, vírusokat, illetve kémprogramokat és nem férnek hozzá a felhasználó merevlemezének adataihoz.

A legtöbb süti hatékony működéséhez semmilyen személyes jellegű adat nem szükséges, így az esetek döntő többségében a cookie nem azonosítja az adott felhasználót. A cookie-k használata során összegyűjtött adatokat az adatvédelmi irányelvek szerint tároljuk, azokhoz jogosulatlan személyek nem férhetnek hozzá.

A weboldalak eléréséhez használt böngészőprogramok alapértelmezett esetben engedélyezik a sütik elhelyezését az eszközre. Ezek a beállítások megváltoztathatók. A sütik kezelésére vonatkozó információk a böngésző beállításai között találhatóak. Fontos tudni, hogy a cookie-k használatának tiltása/korlátozása negatívan befolyásolhatja az oldal bizonyos funkcióinak működését. Ennek ellenére a sütikkel kapcsolatos jóváhagyását bármikor megváltoztathatja, a sütiket bármikor törölheti. Tájékoztatjuk, hogy a sütikkel kapcsolatos beállításai 12 hónap után automatikusan törlődnek.

A honlap ’Kapcsolat’ menüpontjával kapcsolatos adatkezelés:

Érintettek köre: látogató a honlapon, aki a Kapcsolatok menüpont alkalmazásával üzenetet, vagy e-mailt küld

Kezelt adatok köre:
Név, e-mail cím és az üzenetben a felhasználó által megadott egyéb, nem kért adatok.
Az adatkezelés célja: A látogató kapcsolatfelvételének biztosítása az adatkezelővel, ügyfélszolgálat teljesítése, panaszkezelés, tájékoztatás a weblap működéséről
Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása, amelyet az érintett adatai önkéntes megadásával és az üzenet elküldésével, e-mail küldés esetén az e-mail elküldésével ad meg.

Az érintettek jogai:

  1. Átlátható tájékoztatás, kommunikáció és az érintett joggyakorlásának elősegítése
  2. Előzetes tájékozódáshoz való jog – ha a személyes adatokat az érintettől gyűjtik
  3. Az érintett tájékoztatása és a rendelkezésére bocsátandó információk, ha a személyes adatokat az adatkezelő nem tőle szerezte meg
  4. Az érintett hozzáférési joga
  5. A helyesbítéshez való jog
  6. A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)
  7. Az adatkezelés korlátozásához való jog
  8. A személyes adatok helyesbítéséhez vagy törléséhez, illetve az adatkezelés korlátozásához kapcsolódó értesítési kötelezettség
  9. Az adathordozhatósághoz való jog
  10. A tiltakozáshoz való jog
  11. Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást
  12. Korlátozások
  13. Az érintett tájékoztatása az adatvédelmi incidensről
  14. A felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog (hatósági jogorvoslathoz való jog)
  15. A felügyeleti hatósággal szembeni hatékony bírósági jogorvoslathoz való jog
  16. Az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval szembeni hatékony bírósági jogorvoslathoz való jog

A Seedplus Kft . kötelezi magát, hogy gondoskodik a hozzá került személyes  adatok biztonságáról, s megteszi azokat a technikai intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását. Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat esetlegesen továbbítja vagy átadja, ugyancsak felhívja ez irányú kötelezettségeinek teljesítésére.

Panasztételi lehetőség:

Az adatkezelő esetleges jogsértése ellen panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni. (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság , 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., Levelezési cím: 1530 Budapest, Postafiók: 5. ,Telefon: +36 -1-391-1400, Fax: +36-1-391-1410, E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu)