Az idei tavaszi időjárás nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek. A kemény fagyok jelentős károkat okoztak a virágzó állományokban, a májusi hűvös, sokszor fényszegény nappalok a korai szüretelésű gyümölcsök érését pedig egyáltalán nem segítik.
Mostanra pontosan látható a termés mennyisége, a nagy kérdés az, hogy milyen minőség és ár párosul a betakarított áruhoz. A gyümölcsminőség sok, fogyasztói szempontból szubjektív elemből áll össze:
Az évjáratnak és termesztéstechnológiának nagy hatása van ezen paraméterek alakulásában.
A különböző gyümölcsfajok esetében a szüret megkezdése előtt több-kevesebb időnk és lehetőségünk van befolyásolni a gyümölcsminőséget. A javításának leghatékonyabb eszköze a finomra hangolt tápanyagellátás – speciális lombtrágyák és biostimulátorok használatával.
A gyümölcsminőség és a tápanyag-ellátottság szorosan összefügg, az elemek mennyiségén túl azok egymáshoz viszonyított aránya is mérvadó.
A makro-, mezo- és mikroelemeken kívül az aminosavak gyümölcsminőséget befolyásoló szerepe is fontos tényező lehet. Az aminosavak közvetlenül segítik a gyümölcs egyenletes növekedését, a fajtára jellemző alak elérését, csökkentik a deformált gyümölcsök előfordulását. Ugyanakkor kelátképző tulajdonságuk révén sok elemet juttatnak be a növényi szövetekbe. Az aminosavak elősegítik az oldható cukrok szintézisét és felhalmozódását a gyümölcsökben, emellett felgyorsítják a tápanyagfelvételt és az anyagcserét is.
Az érés, színeződés időszakában a lombtrágyázásra kell helyeznünk a fókuszt.
Ettől függetlenül, ha van rá lehetőségünk, egy káliumtúlsúlyos tápoldatozással segíthetjük az asszimilátumok képződését és áramlását a termések irányába.
A makroelemek speciális aránya (N:P:K – 0:3:4), a szinergista mikroelemek és a nitrogénnel szembeni antagonista hatás együttesen egy specifikus és egyedi kémiai üzenetet közvetítenek a növényeknek:
Más foszfor- és káliumalapú formulációknak különböző arányai vannak, más információt közvetítenek: (MKP 0:3:2; KNO3 1:0:3,48; K30 0:0:1).
A növény érzi a különbséget, és reagál is rá! Az általánosan elterjedt, „hagyományos” anyagok használata inkább öregíti a gyümölcsöt, ahelyett, hogy érlelné azt.
– Koraibb és egyöntetűbb érés
– Jobb, egyöntetűbb, fajtára jellemző színeződés
– Cukortartalom növekedése
– A szerves vegyületek szintézisének fokozása (íz- és zamatanyagok)
– Kedvezőbb érzékszervi tulajdonságok kialakítása
– Gyümölcs savtartalmának szabályozása
– Minőségi paraméterek javítása
– Egységesebb, piacképesebb árualapot állítunk elő, így nő a termés kereskedelmi értéke
– Növekszik a gyümölcsök ellenállósága, szállíthatósága és pulton tarthatósága
Alkalmazása a színesedés, érés kezdetétől esedékes. Használata 1-2 alkalommal, 7-10 naponta javasolt lombtrágyaként 3-4 l/ha dózisban.
A HASCON M10 borús, hűvös, fényszegény időjárási körülmények között is igen hatékonyan működik!
A kezelés kiegészíthető a GREIT VG 1-2 l/ha dózisú adagjával. A felfokozott anyagcsere tovább javítja a HASCON M10 hatásfokát.
A gyümölcsérés során természetes módon oxálsav képződik, még akkor is, ha a felhalmozódását más tényezők kedvezőtlenül befolyásolják. Magas koncentrációja mérgező a sejtekre. Az oxálsav kedvezőtlen esetben a sejtfal kalciumával sót képez, csökkentve a szilárdságát, mely a középső lamella bomlását okozza. A gyümölcs veszít a konzisztenciájából, puhább és érzékenyebb lesz. A megfelelő szabad kalciumtartalom a gyümölcsben segít az oxálsavat kalcium-oxalát-sóvá átalakítani, ami így nem veszélyezteti a középső lamella stabilitását.
A szüretig tartó tervszerű kalcium-utánpótlás hozzájárul a gyümölcshús és a gyümölcshéj rugalmasságának kialakításához, ezáltal kevésbé lesz hajlamos a repedésre, szállításkori lécsorgásra, és hosszabb ideig megőrzi eltarthatóságát!
Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért fordulj bizalommal kollégáinkhoz!
Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésre!
Kövess bennünket közösségi oldalainkon is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.
Első kézből értesülnél legfrissebb híreinkről és akcióinkról?
Iratkozz fel hírlevelünkre IDE kattintva!