A fagyveszélyes hajnalok és a tavaszi dandármunkák okozta álmatlan éjszakákat még ki sem sikerült pihennie a termelőknek, máris megkezdődött az elmúlt hetekben a cseresznye és kajszi szüreti szezonja.
Mostanra pontosan látható a termés mennyisége, a nagy kérdés az, hogy milyen minőség és ár párosul a betakarított áruhoz. A gyümölcsminőség sok, fogyasztói szempontból szubjektív elemből áll össze:
– külső paraméterek: méret, szín, fedőszín, alak;
– belső paraméterek: szárazanyag-tartalom, sav-cukor arány, aromaanyagok, húskeménység.
Az évjárat és termesztéstechnológia nagy hatással van ezen paraméterek alakulására. Ebből az összetett mátrixból nehéz megállapítani az egyes elemek egyedi hozadékait a végeredményhez.
A különböző gyümölcsfajok esetében a szüret megkezdése előtt több-kevesebb időnk és lehetőségünk maradt befolyásolni a gyümölcsminőséget – különösen az utóérő fajok esetében. A szürethez közeledve a gyümölcsminőség javításának leghatékonyabb eszköze a finomra hangolt tápanyagellátás – speciális lombtrágyák és biostimulátorok segítségével. A tápanyag-utánpótlás közvetlen és közvetett hatások révén mutatkozik meg a gyümölcsminőségben.
A gyümölcsminőség és a tápanyag-ellátottság szorosan összefügg, az elemek mennyiségén túl azok egymáshoz viszonyított aránya is mérvadó.
Mint minden növény esetében, a nitrogén fontos szerepet játszik a gyümölcsök és a fák növekedésében is. A túlzott nitrogéntrágyázás hatására a fák vegetatív túlsúlyba kerülnek. Növekszik az egyedi gyümölcsméret, de csökken a színeződés és a sav-/cukorarány. Szintén nő a szárazanyag-tartalom, de romlik a tárolhatóság, csökken a hússzilárdság. Az alma esetében a jó fedőszínnel rendelkező gyümölcstől jobb tárolási minőségre számíthatunk. Ezért a termesztőknek meg kell találni azt a nitrogénszintet, ami mind a méret és hajtásnövekedés, mind a húskeménység és színeződés szempontjából optimálisnak tekinthető.
A kálium a szénhidrátok transzlokációjában játszik kulcsszerepet. Ezért az érési folyamat alatt különös figyelmet kell fordítani a megfelelő káliumszint biztosítására. Míg a túl kevés kálium akadálya a cukrok gyümölcsbe történő beáramlásának, a túl sok kálium zavarja a kalcium felvételét, ami a gyümölcs posztharveszt tulajdonságait rontja le.
A foszfornak az érés időszakában a gyümölcsök sejtfalának létrehozásában és stabilizálásában van szerepe. A levelekben található túl sok foszfor cinkhiányra utalhat, míg a túl kevés a talaj alacsony pH-értékének jele lehet.
Ha magnézium, akkor fotoszintézis. Jellemzően hiányával találkozunk, különösen meleg, száraz nyári időszakban. Ha a magnézium nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre, az korai lombvesztéshez, kényszeréréshez, gyümölcshulláshoz vezet.
A bór a hajtáscsúcsok, a virágok és a gyökerek fejlődéséhez szükséges. Az alacsony bórmennyiség a gyümölcsök alaki deformálódását és a gyümölcshéj repedését eredményezi, ha a bór és a kalcium felvétele szoros szinergizmusban van egymással. Kis mennyiségben folyamatosan biztosítsunk bórt a növényeinknek.
A cink is segíti a kalcium fán belüli mozgását. A cinkhiány gyenge levél- és hajtásnövekedést, valamint csökkent virágzást, terméskötődést, termésméretet és színeződést eredményez.
A makro-, mezo- és mikroelemeken kívül az aminosavak gyümölcsminőséget befolyásoló szerepéről is említést kell tennünk. Az aminosavak közvetlenül segítik a gyümölcs egyenletes növekedését, a fajtára jellemző alak elérését, csökkentik a deformált gyümölcsök előfordulását. Ugyanakkor kelátképző tulajdonságuk révén sok elemet juttatnak be a növényi szövetekbe. Az aminosavak elősegítik az oldható cukrok szintézisét és felhalmozódását a gyümölcsökben, az oldható cukrok pedig az antocián-szintézis gerincét képzik.
A Seedplus Kft. ajánlata a gyümölcsök minőségi paramétereinek javítására:
Az érés, színeződés időszakában a lombtrágyázásra kell helyeznünk a fókuszt. Ettől függetlenül egy erősen káliumtúlsúlyos tápoldatozással segíthetjük az asszimilátumok képződését és áramlását a termések irányába. Intenzív termesztési körülmények között a sejtnövekedés, érés időszakában lenne okszerű célzottan kiadni a tervezett káliumadag 50-70%-át. Használjuk a GREENPLANT 8-7-40+2 öntözőműtrágyát – csonthéjasoknál 3-4, almatermésűeknél 5-6 alkalommal – 15 kg/ha dózisban.
Egyöntetű érés, jó színeződés – HASCON M10 AD. A HASCON M10 AD a magas hozamokra képes ültetvények nélkülözhetetlen lombtrágyája. Három liter HASCON M10 AD + 1 liter GREIT VG felpörgeti a növényi anyagcserét. Hatásukra növekszik a szárazanyag-tartalom, javul a gyümölcsök íze és aromája, fokozódik a színeződés. 10-14 naponta történő alkalmazásával 2-3 kezelés hatására látványos eredményre számíthatunk.
A KINGLIFE 3-5-40+3 vízben oldódó NPK-lombtrágya. A teljes termelési ciklus során kiegészíti a növény igényeit a maximális hozam és a kiváló minőség érdekében. Gyümölcsfajtól függően 2-6 alkalommal 3-5 kg/hektár dózisban használjuk.
Ha mikroelempótlás, akkor FULLMIX. Előzzük meg a hiánytünetek kialakulását a FULLMIX rendszeres használatával. Az intenzív hajtásnövekedés időszakától a lombhullásig bezáróan 2 hetente 1-2 kg/ha dózisban lombra permetezve.
A július-augusztus hónapokban beérő gyümölcsök magnéziumpótlására használjunk MAGNESIOGREEN ATTIVATO-t. Lombon keresztül használva nagy lémennyiséggel juttassuk ki, célszerű egybekapcsolni atka, takácsatka, vértetű ellen irányuló célzott permetezéssel, 10-15 kg/ha dózissal.
Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért fordulj bizalommal kollégáinkhoz! Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésre!
Kövess bennünket közösségi oldalainkon is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.
Első kézből értesülnél legfrissebb híreinkről és akcióinkról?
Iratkozz fel hírlevelünkre IDE kattintva!