Jövedelmező gazdálkodás a magas műtrágyaárak ellenére
Jövedelmező gazdálkodás a magas műtrágyaárak ellenére
Jövedelmező gazdálkodás a magas műtrágya árak ellenére
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A mezőgazdasági termelésben folyamatos változást tapasztalunk, egyfajta evolúció zajlik a szemünk előtt. A gyorsan változó termelési feltételek mellett csak azok a gazdák képesek optimalizálni bevételeiket, akik képesek hathatós válaszlépéseket adni az új kihívásokra. 

Globális kimutatások szerint a 2019–2020-as szezonban a gabonafélék termesztésénél 1 kg nitrogénműtrágya áráért 6 kg szemterméssel fizettek. A jelenlegi, magasabb műtrágyaárak mellett ez az arány 10-12 kg. Ilyen körülmények között a termelők számára óriási kérdés, hogyan tegyék jövedelmezővé a gazdálkodásukat. Ha kevesebb műtrágyát használnak, az csökkenti a termés hozamát és minőségét. A válasz a tápanyag-felhasználás hatékonyságának növelése lehet, amivel jelentős mértékben növelhető a gazdaságosság is.

Milyen lehetőségeink vannak a kijuttatott műtrágyaadagok hasznosulásának javítására?

Annak érdekében, hogy a kijuttatott műtrágya-hatóanyagokból a lehető legmagasabb hozamot és minőséget hozzuk ki, három fontos szempontot kell figyelembe vennünk.

  1. A műtrágyák tápanyagtartalmának minél hosszabb ideig rendelkezésre kell állnia, vagyis a növény számára felvehető formában kell tartanunk.
  1. Növelnünk kell a növényi tápanyagfelvétel hatékonyságát, a növény azon képességét, hogy a tápanyagokat eredményesebben vegye fel a gyökér környezetéből.
  1. Támogatnunk kell azon növényélettani folyamatokat, amelyek a felvett tápanyagokat összetettebb anyagokká (pl. szerves vegyületekké, növényi biomasszává) alakítják át. 

Megoldásaink a tápanyag-hasznosulási mutató javítására

A Fertinagro Biotech speciális, talajra vagy növényre szabott alap-, fej- és starterműtrágyái olyan költséghatékony, komplex megoldásokat nyújtanak a gazdálkodóknak, amelyek jelentős mértékben megnövekedett tápanyag-hasznosulást eredményeznek.

A hozamokra a legnagyobb hatással bíró makroelem a nitrogén. Szabályozott feltáródását a Fertinagro Biotech műtrágyáiban számos innováció segíti. A Duramon® a talajfolyamatokra hat, gátolja az ureáz enzim aktivitását, lassítva az ammónium-nitrogén nitráttá alakulását, így javul a nitrogén-felhasználás hatékonysága a teljes növénytermesztési ciklus során. Az USP® szabadalom a karbamid-kapszulázási folyamatnak köszönhetően elősegíti a nitrogén fokozatos feltáródását, így hosszabb idejű felvételt biztosít a növények számára. Az N-Primer® technológia egy speciális, természetes inhibitor segítségével lassítja a karbamid hidrolízisét, valamint a nitrátok oxidációját. A nitrogén-felhasználás hatékonysága így jelentősen javul a nitrogénveszteségek (denitrifikációs folyamatok és kimosódás) csökkenésének köszönhetően.

A következő lehetőség a műtrágyázás hatékonyságának növelésére a növény kondíciójának növelésén keresztül valósulhat meg. A nitrát, miután a gyökérrendszeren keresztül a sejtközi állományba kerül, raktározódik. Ez a raktározási folyamat olyan üzenetet küld a növénynek, hogy enzimeket szintetizáljon (pl. a nitrát-reduktáz enzimet), melyek mikroelemek közreműködésével beindítják a nitrogén-átalakítási folyamatok első fázisát. Itt fontos megjegyezni, hogy a felépítő folyamatok minden esetben megfelelő kondíciót feltételeznek a növény oldaláról. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a növényt bármilyen negatív hatás éri (biotikus, ill. abiotikus stresszhatás), a növény a túlélésre és a meglévő szöveti részek regenerálására fordítja az energiáit, így a felépítő folyamatokért felelős enzimek szintetizálása háttérbe szorul. Ezért fontos, hogy a növényeket minden fenológiai fázisban a lehető legjobban mentesítsük a stresszhatásoktól. 

A stresszhelyzetek kezelésére, az általános növénykondíció javítására delegált termékünk a GREIT VG szerves bioaktivátorunk, amely 20% növényi aminosavat, valamint különböző növényi eredetű szerves vegyületeket tartalmaz, amely anyagok hatékony segítséget biztosítanak a növények legfontosabb metabolikus funkcióihoz. Az aminosavak közül a klorofillszintézis fokozásához elengedhetetlen glutaminsavat, valamint az abiotikus stresszfaktorok ellen legfontosabb glicin-betaint jelentős arányban tartalmazza, így a GREIT VG rendkívül hatékony eszköz a termelők számára az éghajlatváltozással együtt járó stresszek kezelésében. 

Ezen túlmenően a termék magas szabad aminosavtartalmának köszönhetően kulcsszerepet játszik a gyökéren keresztül felvett tápanyagok növényi biomasszává alakításában, így eleget tesz a tápanyag-hasznosulás harmadik fontos kritériumának. 

A GREIT VG (a NUTRIGREEN AD, a VIT-ORG VG, az ALGAREN TWIN és az EXPANDO mellett) szerepel a 2023-as AÖP-listán, használatért 1 pont jár a gazdálkodóknak.

Kérdése van a termékekkel, technológiákkal kapcsolatosan? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz! >>

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.